Ett osynligt tangentbord med oanade möjligheter

Publicerad
Banden runt Lars Asplunds händer registrerar fingrarnas läge och rörelser. På så vis kan han skriva som på ett tangentbord, som han ser tillsammans med en virtuell datorskärm i sina Googleglasögon.
Bild: Mälardalens högskola

Forskare vid Mälardalens högskola utvecklar ett tangentbord som bara består av två armband med sensorer. Armbanden känner av fingertopparnas rörelser och räknar ut vilken tangent som trycks ned, oavsett underlag. Det går även att se tangentbordet projicerat i ett par speciella glasögon, som samtidigt fungerar som en datorskärm.

Jämfört med ett vanligt tangentbord med mus som har två frihetsgrader: höger/vänster och fram/tillbaka, har det virtuella tangentbordet betydligt fler möjligheter.

– Det betyder att man kan göra otroligt avancerade gester som enheten kan tolka. Vi är inne i ett paradigmskifte, där wearable computing gör det möjligt att kommunicera på internet på helt nya sätt, som att zooma och bläddra med handrörelser. Det finns många användningsområden, inte minst inom spelbranschen, säger Lars Asplund, robotikprofessor vid Mälardalens högskola i Västerås. Dessutom slipper man ergonomiska problem som musarm.

Han tror att produkten kan finnas på marknaden inom två år.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor