Trygg närkontakt med monster för barn och vuxna

Publicerad

Vill du hinna titta lite noggrannare på en fjäril i sommar? Testa att lägga en droppe sockerlösning på fingret och håll det inom lukthåll för fjärilen. Om du har tur så tror den att det är nektar och rullar ut sin långa snabel för att dricka. I så fall kan du prova ett annat av tipsen i den här inspirerande boken: koppla en vanlig lupp till din mobilkamera och ta en riktigt tät närbild.

Även om resultatet inte blir lika knivskarpt som John Hallméns fotografier i Minimonster i naturen så har du nog ändå lyckats fånga detaljer som sätter rejäl fart på både fantasin och nyfikenheten.

För två år sedan gav fotografen John Hallmén ut den betydligt tjockare fotoboken Kryp tillsammans med biologen Lars-Åke Janzon. Den här gången har han samarbetat med sin fru Hanna Hallmén, som skrivit texterna där parets son – och de insekter han upptäcker – har huvudrollen. Resultatet har blivit en pigg och lärorik barnbok som även kan fascinera vuxna läsare.

Minimonster i naturen

John & Hanna Hallmén
Rabén & Sjögren

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor