Uranus mellan Saturnus ringar

Den lilla blå pricken uppe till vänster på bilden är planeten Uranus som den ter sig på 450 miljoner kilometers håll från grannen Saturnus.

Publicerad
Uranus lyser svagt blått i denna utsikt från planetgrannen Saturnus.
Bild: NASA

Rymdsonden Cassini kartlägger Saturnus och dess ringar, men när kameraögat tittade genom ringarna ut mot rymden fångades den blåskimrande Uranus på bild. Färgen kommer från metangasen i planetens atmosfär som absorberar de röda vågorna i solljuset och reflekterar solens blåa strålar.

Uranus är planet nummer sju i solsystemet. Den är fyra gånger större än jorden och hör till de fyra jätteplaneterna tillsammans med Jupiter, Saturnus och Neptunus. Ett varv runt solen tar 84 år för Uranus. Men eftersom dess rotationsaxel lutar med nästan 100 grader, blir årstiderna långa och mörka: en 42 år lång vinter, då det är helt mörkt på ena halvklotet, följs av en lika lång sommar. Än märkligare är dygnsrytmen, då tiden mellan soluppgångarna vid polerna är 42 år, medan det i närheten av ekvatorn bara dröjer 17 timmar till nästa soluppgång.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor