Sprid dofter med mobilen

Publicerad

Bild: Vapor Communications

Nu är luktofonen, som kan skicka dofter över hur långa avstånd som helst, verklighet. Tekniken bygger ett bibliotek med ett fåtal basdofter. De är lagrade i små kapslar som kan kombineras till hundratals varianter. Doftmeddelandet skickas som ett recept som anger hur basdofterna ska kombineras.

Tekniken är utvecklad av David Edwards, professor vid Harvard university i Storbritannien, som nu har startat ett företag, Vapor Communications, kring lukttelefonin. Själva hårdvaran, de munstycken där dofterna blandas till rätt kombination, finns än så länge bara som prototyper. Men redan i dag finns mobilappen Osnap, som gör det möjligt att märka fotografier med doftsignaler som ”karamell”, ”fruktig”, ”yoghurt” och ”kaffeböna”. För att uppleva de översända dofterna får man tills vidare bege sig till något av företagets två allmänna luktcentrum, det ena i Paris och det andra i New York.

Publicerad

Teknik

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor