18 000

Så många människor dödades i terrordåd under 2013. Det är en ökning med 61 procent mot året innan och en femfaldig ökning sedan år 2000, enligt Global terrorism index 2014Majoriteten av dödsfallen, 66 procent, orsakades av talibaner, Boko Haram, Islamiska staten och al-Qaida.

Publicerad
Antal döda i terrrordåd år 2000–2013. Man kan notera en femfaldig ökning sedan år 2000.

Ökningen är en del av en trend mot en mer instabil och våldsam värld, där antalet dödade i terrordåd har ökat kraftigt sedan början av 2000-talet. Terrordåden kan dock inte förklaras av faktorer som fattigdom eller analfabetism, utan sker snarare i instabila länder som präglas av etniska och religiösa konflikter. Tidigare var nationell separatism oftast en orsak till terrorism, men numera är religion den främsta ideologiska grunden.

Terrorn utövas huvudsakligen av radikala sunnimuslimska grupper som talibanerna, Boko haram, Islamiska staten eller Al Qaida. Under år 2013 kunde 66 procent av alla offer för terrorism härledas till dåd av någon av dessa fyra grupper. Merparten dödades i bombdåd, varav fem procent av självmordsbombare.

De värst drabbade länderna är i tur och ordning Irak, Afghanistan, Pakistan, Nigeria och Syrien.

Global terrorism index 2014 har publicerats av Institute for economics and peace och bygger på data från 162 länder, vilka täcker in 99,6 procent av världens befolkning.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor