Rolig information om den okände månfararen

Publicerad

”I rymden blir man tre till fem centimeter längre, eftersom ryggraden sträcks ut i tyngdlösheten.”

Det får man veta i den här lilla boken, som är en omarbetad version av författarens debutbok från 1999 om astronauten Michael Collins. Har man inte hört talas om honom så beror det på att han var den tredje månfararen på Apollo 11. Till skillnad från sina kolleger Neil Armstrong och Buzz Aldrin så fick Collins aldrig sätta sin fot på månen. I stället fick han stanna kvar i den lilla rymdkapseln och kretsa runt elva mil ovanför månens markyta alldeles ensam i 28 timmar.

Även om boken i all sin enkelhet nog främst vänder sig till unga läsare, så dyker det upp roliga fakta som även vuxna kan läsa med nöje. För vad sägs om fortsättningen på citatet ovan: ”Midjan blir smalare när de inre organen flyttar sig uppåt i kroppen. Man får ett nytt utseende också. Ansiktet blir rundare, när blodet som brukar finnas i benen i stället hamnar i huvudet.”

Det är lätt att bli yr av sådant som sällan kommer fram i fantasifulla berättelser om rymdresor.

Astronauten som inte fick landa (andra upplagan)

Bea Uusma
Rabén & Sjögren

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor