Ryska forskare har undersökt mystiskt slukhål

Ett av de gåtfulla slukhål som bildades i Sibirien förra sommaren har nu undersökts av ryska forskare. Inget utomjordiskt är inblandat, konstaterar Vladimir Pushkarev som ledde expeditionen.

Publicerad
Slukhålet på Jamalhalvön i norra Sibirien.
Bild: Vladimir Pushkarev / The Siberian Times

Det var i juli 2014 som renskötare på Jamalhalvön i norra Sibirien upptäckte att marken plötsligt rämnade. Jord och grus slungades högt upp i luften och tre stora kratrar bildades. Explosionerna gav upphov till rykten om att utomjordiska krafter åstadkom dem.

Det största hålet är 60 meter på bredden och drygt 16 meter djupt. Ytterligare 10 meter djupt fruset vatten fyller bottnen. Kratern har nu undersökts av ryska forskare som hävdar att fullt naturliga fenomen ligger bakom. De har tagit prover, och försäkrar att det inte är någon fara förknippad med kratrarna.

Förmodligen var det ökat tryck i en underjordisk gasficka som fick gasen att explodera. Jamal, som också betyder världens ände, är känt för att rymma Rysslands största naturgasfyndigheter.

Gasen finns i form av gashydrater där gasen, mest metan, är infrusen i vattenisen. Sådana gashydrater, under högt tryck och vid låg temperatur, är typiska för områden där det råder ständig tjäle, som i norra Sibirien. Om isen värms upp så frigörs gasen. Gashydraterna återfinns även på flera platser under oceanerna. Några forskare har hävdat att liknande fenomen som bildade kratrarna i Jamal även orsakar båtolyckor i Bermudatriangeln.

– Om ett par år kommer kratrarna troligen att fyllas med vatten. Det finns många sådana små sjöar i den sibiriska tundran, säger Vladimir Pushkarev till tidningen The Siberian times.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor