Ett 3d-kopierat kycklinghjärta

Publicerad
Utskriften sker i en stödjande gel.
Bild: Carnegie Mellon U.C.E.

Med hjälp av en ny 3D-skrivarteknik har forskare i amerikanska Pittsburgh lyckats tillverka kopior av mänskliga kranskärl, lårben och ett fem dagar gammalt embryonalt kycklinghjärta. Kroppsdelarna byggdes upp av mjuka material som kollagener, alginater och fibriner utifrån MRI-bilder.

– Utmaningen med mjuka material, till skillnad från hårda, är att utskrifterna lätt kollapsar under sin egen vikt, berättar professor Adam Feinberg vid Carnegie Mellon-universitetet.

För att undvika detta skrivs kroppsdelarna ut inuti ett bad av stödjande gel. Då går det att bygga delen som vanligt i lager-på-lager. När utskriften är klar sköljs stödgelen bort och kvar finns kopian av lårbenet eller kranskärlet.

Tekniken kallas för FRESH, en förkortning för freeform reversible embedded suspended hydrogels.

Publicerad

Teknik

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor