Samma sömn nu som då

En studie av sömnvanorna hos flera av dagens jägar- och samlarfolk visar att sovandet verkar rätt likartat oavsett miljö och livsstil.

Publicerad
Vårt sömnbehov verkar konstant oavsett miljö, enligt ny forskning.
Bild: Istock photo

Forskare har länge antagit att människans sovvanor såg annorlunda ut i förindustriella samhällen – att de flesta lade sig vid solnedgången och sov längre, eventuellt med perioder av nattvaka och några tupplurar på dagen. Dagens sömnmönster skulle då ha vuxit fram i takt med lönearbete, fabriksklocka, elektriskt ljus och kvälls-tv.

Men en ny antropologisk studie av tio olika natur- och stamfolk i bland annat Namibia, Tanzania och Bolivia, som ännu lever som jägare och samlare under förmoderna villkor, ger en annan bild. De flesta lade sig flera timmar efter solnedgången och sov sedan sju till åtta timmar – och de varken vakade eller tog regelbundna tupplurar, enligt forskarna vid University of California i Los Angeles.

Resultaten, som publiceras i Current biology, tolkas som att detta motsvarar vårt behov av sömn.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor