Galet lärorika frågor

Publicerad

Seriösa vetenskapliga svar på absurda hypotetiska frågor är undertiteln på denna finurliga bok. Kan man gråta så mycket att kroppen blir helt uttorkad? Vad skulle hända med jorden om solen plötsligt släcktes? Ibland räcker det med en streckgubbe och pratbubbla. Men ofta följer en hel del resonemang, beräkningar och statistik för mer tillfredsställande svar som annars återfinns på författarens välbesökta hemsida xkcd.com.

Ämnena sträcker sig från kärnbränsle, stormvindar och mullvadar till den ensammaste människan, expanderande jord och tömda hav. Och mycket annat.

Även om frågorna ibland kan tyckas lätt absurda, så är de ju inte dumma – och framför allt är resonemangen underhållande och lärorika att läsa. Ta en så barnslig fråga som om det går att binda samman New York och London med en bro av Lego. Författaren tillämpar en vanlig metod i forskningen – att spjälka upp frågan i enklare delar och försöka besvara dessa. Hur många bitar behövs? Vad blir brons bärkraft? Kanske är en flytande bro lämpligare att tänka sig. Hur ska bron kunna stå emot Atlantstormarna? Och så vidare. Ända fram till slutsatsen att en sådan bro förmodligen skulle bli mycket dyrare att bygga än vad det kostar att flytta hela London, sten för sten, över Atlanten och bygga upp den strax utanför New York. Då skulle en Legobro mellan städerna dessutom inte längre vara en omöjlighet.

Tänk om…

Randall Munroe
Volante

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor