Med blicken på människan

Publicerad

Peter Englunds jätteprojekt om det första världskriget fortsätter. Hans bok Stridens skönhet och sorg från 2008 kommer nu i en utökad upplaga i flera band, ett för varje år av det första världskriget. Nu har 1915 års band kommit. Projektet handlar om att hitta människan, och boken består av en lång rad korta kapitel som fångar anekdoter, detaljer och vardagligheter – allt belagt i dagböcker och brev.

Inte sällan handlar det om mat, väder, kläder, ljud- och synintryck – eller minnen och förhoppningar.

Det är en fantastisk bok. Detaljrik, känslosam, ohyggligt välskriven och med fokus på de enskilda människornas minnesfragment – här kan man läsa om allt det som inte brukar hamna i de vanliga historieböckerna.

Stridens skönhet och sorg 1915

Peter Englund
Natur & Kultur

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor