När kom den ljusa hudfärgen?

När människan vandrade ut ur Afrika och i väg till mer solfattiga trakter – hur många tusen år tog det innan vårt pigment anpassade sig?

/Kerstin Lööv

Publicerad

Bild: iStock

Din fråga är intressant, men inte helt lätt att besvara. Tills helt nyligen hade det inte gått överhuvudtaget, eftersom vi inte hade några egentliga data om människans hudfärg längre tillbaka än de tidigaste egyptiska väggmålningarna, som är yngre än 5 000 år. Nu har vi dock börjat få fram information om hårfärg, ögonfärg och hudfärg från bevarat dna i gamla skelett. Resultaten är ganska överraskande: det visar sig att de jägarfolk som levde här i Europa för 6 000–8 000 år sedan inte alls var ljushyllta som vi brukat föreställa oss, utan brunhyade och svarthåriga – men med blå ögon. Dessa jägarfolk utgör tillsammans med jordbrukande folkgrupper de moderna européernas ursprung. Det verkar som om blå ögon kan vara ett arv från jägarfolken. Ljus hy och blont hår dök upp i Europa vid en senare tidpunkt.

Det intressanta är att de här jägarfolkens förfäder lämnade Afrika för ungefär 50 000 år sedan, och därefter troligen främst levde i solfattiga nordliga trakter – utan att förlora sin mörka hudfärg – i mer än 40 000 år.

/Per Ahlberg, professor i evolutionär organismbiologi, Uppsala universitet

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor