Summering av årets vargjakt

Vargarna som sköts under årets licensjakt var i stort sett friska. Ett fåtal tecken på inavel hittades, samt enstaka fall av skabb.

Publicerad
Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, rapporterar om vargarna som sköts under årets licensjakt. 
Bild: Wikipedia

Statens veterinärmedicinska anstalt SVA har publicerat en preliminär rapport om de 44 vargar som sköts under årets vargjakt.

Älg var det vanligaste maginnehållet hos de skjutna vargarna. En varg var utmärglad, övriga hade gott hull. Den utmärglade vargen var svårt drabbad av hudåkomman skabb. Ytterligare två fall av skabb noterades, samt ett par misstänkta fall som kräver ytterligare analyser.

– Skabben är en sjukdom som kommer och går hos vargarna. Den utgör inget stort hot med stammen som sådan, men kan vålla stor skada hos grupper av vargar som lever tätt och smittar varandra, säger Erik Ågren som är biträdande statsveterinär vid SVA.

Hos en varghanne låg ena testikeln i ljumsken i stället för i pungen, en missbildning som kallas kryptorkism. En annan varg hade överbett och flera individer hade lindriga tandfel. De här åkommorna förknippas ofta med inavel.

– Vi hittade förhållandevis få missbildningar i år, säger Erik Ågren.

Totalt avlossades 125 skott under årets vargjakt. Av dessa träffade 83 kulor målet. Tre av de skjutna vargarna hade äldre skottskador. Dessa bedömdes vara så pass gamla att de sannolikt hade uppstått innan vargjakten började.

– Man kan inte utesluta att det rör sig om illegal vargjakt, säger Erik Ågren.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor