En kartläggning av vårt förtroende

Publicerad
Svenska folket litar just nu mer på kungahuset än på regeringen.
Bild: Vesa Moilanen / TT

Förra månaden samlades ett tusental journalister, mediechefer och forskare på Mediedagarna, Meg, i Göteborg. På ett välbesökt seminarium presenterades årets förtroendebarometer av Göteborgs universitet och Medieakademin; en studie av vilket förtroende allmänheten har för institutioner, politiska partier, massmedier och företag.

Ett resultat som väckte uppmärksamhet var att förtroendet för politiska partier går upp. Däremot sjunker förtroendet för regeringen, som nu har lägre förtroende än kungahuset.

Högst förtroende har Sveriges Radio, tätt följd av svenska universitet och högskolor. Universiteten hade en nedgång i början av 2000-talet men är nu på väg upp igen. Systembolaget är företaget med högst förtroende och Skatteverket är myndigheten med högst förtroende.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor