Oroande handel med mänsklig bröstmjölk

Mänsklig bröstmjölk har blivit en handels-vara på nätet. Verksamheten växer. Etikprofessorn Nils-Eric Sahlin varnar för en farlig utveckling.

Publicerad
Den amerikanska sajten Only the breast, som tillhandahåller mänsklig bröstmjölk, har 27 000 medlemmar – och växer med 700 nya varje månad.
Bild: iStock

Bröstmjölk har i andra studier även visat sig innehålla spår av läkemedel, narkotika och bisfenol A, en hormonstörande tillsats i plast.

Trots riskerna blomstrar näthandeln. Förra året lanserade en kvinna i Tyskland Muttermilch Börse – modersmjölksbörsen. Där kan en liter kosta 750 kronor. På amerikanska Only the Breast är toppnoteringarna dubbelt så höga. Som jämförelse kan nämnas att en kvinna som levererar mjölk till Modersmjölkscentralen vid Södersjukhuset i Stockholm får 200 kronor per liter.

– Då måste man gå igenom tester och fylla i en massa papper. Det var det inte värt, säger en kvinna i Stockholm som i stället satte ut en annons på nätet för att sälja sitt överskott av mjölk.

I Sverige är det förbjudet att handla med biologiskt material från människor, enligt lagen om genetisk integritet. Den som köper eller säljer till exempel en njure riskerar att hamna i fängelse i upp till två år. Men lagen gör ett tydligt undantag för bröstmjölk, liksom för blod, tänder och hår.

Nils-Eric Sahlin, professor i medicinsk etik vid Lunds universitet och sakkunnig i Statens medicinsk-etiska råd, vill ändra lagen.

– Min lösning är att stryka undantaget för bröstmjölk, säger han.

Han varnar för att vinstintressen i handel med material från kroppen kan försätta människor i svåra situationer. Att någon säljer en hårfläta är knappast något problem, men ett högt pris på bröstmjölk kan få fattiga kvinnor att känna sig tvingade att sälja sin mjölk i stället för att ge den till sitt eget barn.

– Vi bör inte öppna för en utveckling som börjar med mjölk, och sedan kanske fortsätter med mänskliga ägg, njurar och så vidare. I den här kedjan är det alltid de sämst lottade i samhället som drabbas, säger Nils-Eric Sahlin.

Det är långt ifrån självklart att näthandel med bröstmjölk leder till andra typer av affärer med mänskliga kroppar eller kroppsdelar. Men det finns samband mellan olika marknader. Sajten Only the Breast i USA finansieras delvis av annonser från företag. En annons på nätplatsen kommer från en agentur för surrogatmammor. Den som ställer upp lockas med en ersättning på nästan 350 000 kronor.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor