Växter måste kunna klockan

Publicerad

Bild: Visuals Unlimited

Strax innan gryningen måste växter stärka sitt försvar mot svampangrepp, eftersom svampar ofta släpper sina sporer då. Och när det skymmer är det lämpligt att sänka garden för att i stället lägga så mycket energi som möjligt på att växa. Växter måste alltså veta vilken tid det är på dygnet. Att utgå från ljusets variation skulle bli för osäkert, till exempel en mulen dag. Istället har de en genetiskt reglerad tidmätare. Dessutom har de en klocka som styrs av växtens aktivitet. Genom att studera vanlig backtrav (Arabidopsis thaliana) har en grupp amerikanska forskare försökt ta reda på hur klockorna samverkar, och varför det inte räcker med en klocka. Svaret tycks vara att ”aktivitetsklockan” reagerar på angrepp och då förstärker signalen från den genetiska klockan, för att ytterligare optimera växtens energianvändning.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor