Efterkrigstidens början

Publicerad

Denna mycket läsvärda bok tar sin början där tusentals andra böcker om andra världskriget tar slut – i freden. Sommaren 1945 var samtidigt euforisk och kaotisk i Europa. Könssjukdomar spreds rekordsnabbt samtidigt som nazikollaboratörer lynchades. Etniska rensningar genomfördes parallellt med att insikterna om att nazisternas illdåd var ett folkmord började sjunka in.

Ian Buruma, professor i mänskliga rättigheter och journalistik i New York, berättar personligt och detaljerat om den lyckliga och svåra freden efter det stora kriget. Det är en djupt originell bok som bygger på många enskilda människoöden, och mycket av det stoff som berättas är ganska okänt eftersom historieskrivningen så ofta tar slut 1945. 

År noll

Ian Buruma
Natur & Kultur

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor