Envis kärlek kan vinna i längden

Varför fortsätter vi att vara förälskade även när känslorna inte är besvarade? Det kan väl inte vara särskilt överlevnadsstrategiskt?

/Emma

Publicerad
Trägen kärlek tyder på uthållighet – en god egenskap för överlevnad.
Bild: iStock

Enligt ordspråket ”Hoppet är det sista som överger människan” kan en hypotes vara att hoppet är en drivkraft som varit mer framgångsrik än motsatsen. Därför finns ibland sådana starka känslor som förälskelse kvar trots att de inte blivit besvarade. Någon gång kanske känslorna, om de uttrycks, till och med får positiva effekter hos det dyrkade ”föremålet”, som tidigare varit kallsinnig/avvisande. Egenskaper som envishet och uthållighet har varit mer gynnsamma för artens överlevnad än motsatsen.

/Åke Pålshammar, Institutionen för psykologi, Uppsala universitet

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor