Grafen kan kyla datorn

Publicerad

Bild: iStock

Elektroniska system skapar stora mängder värme. Kan man sänka temperaturen kan man förlänga livslängden på datorer och annan elektronik. Bättre kylning sparar dessutom energi. Exempelvis går hälften av elen som används i dataservrar till kylning, enligt en amerikansk studie.

Nu har forskare vid Chalmers tekniska högskola visat att det går att kyla systemen med en film baserad på grafen. Forskarna kunde redan för två år sedan visa att grafen kyler elektronik, men hade svårt att få det att fästa vid komponenterna av kisel. Det problemet har de nu löst genom att tillsätta en molekyl, (3-aminopropyl)trietoxysilan, till grafenet. Den gör att det skapas starka kovalenta bindningar som fäster filmen vid underlaget. 

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor