Praktiskt att bli trött av en infektion

Hur kommer det sig att konditionen blir så dålig när man har en infektion i kroppen? Försämras verkligen kroppens funktion så mycket? Eller framkallar kroppen känslan av dålig kondis ”med flit” för att vi ska hålla oss lugna när vi är sjuka?

/Ninni

Publicerad

Pust. Med infektion i kroppen blir vi extra trötta. Tröttheten är en konsekvens av infektionen, samtidigt som den ger vila för läkning.
Bild: iStock

De flesta virusinfektioner noterar vi aldrig. Antingen har vi stött på dem tidigare så att vårt immunsystem neutraliserar dem snabbt och effektivt eller så är de milda och orsakar knappt några symtom. När vi infekteras av mer aggressiva virus blir vårt immunsystem mycket aktivt. De första cellerna som infekteras, ofta i luftvägarna, signalerar till immunceller att infektionen ska bekämpas. Det utlöser ett komplicerat system av signalmolekyler, immunceller och antikroppar som samverkar, för att döda infekterade celler eller att neutralisera virus. Ett centralt ämne i denna kaskad är akutfasproteinet interleukin-6 (IL-6) som utsöndras av immunceller vid inflammation eller infektion. En av flera effekter av IL-6 är att det orsakar trötthet. Hur detta sker är ännu inte klarlagt, men vid experiment där man sprutade in IL-6 i friska vältränade försökspersoner upplevde de en tydlig trötthet. Dessutom minskade prestationsförmågan mycket tydligt när de sprang. Så fort molekylen brutits ned, försvann tröttheten och prestationsförmågan återkom.

Vissa virus som olika tarmvirus, körtelfebervirus, men även influensavirus, kan ibland infektera hjärtmuskeln. Vid sådana infektioner upplevs en mer tydlig trötthet kombinerad med hjärtklappning och andnöd. Har man dessa symtom är det olämpligt, för att inte säga farligt, att träna. I andra fall är svaret på den vanliga frågan ”När får jag börja träna igen?” att det går bra när du känner att du kan. Men det kan ta veckor till månader, beroende på vilken sorts virusinfektion man drabbats av.

Virusinfektioner har sin egen tidtabell och botas bäst med hjälp av det egna immunsystemet. Tröttheten är en naturlig konsekvens av en infektion utan högre syfte eller en baktanke, men som ändå får oss så lugna som vi behöver för att läka ut infektionen.

/Björn Olsen, överläkare vid Akademiska sjukhuset och professor i infektionsmedicin, Uppsala universitet

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor