Kassava ger bättre och godare välling

I Moçambique lider många barn av undernäring. Många ammar inte, utan går över från bröstmjölk till en välling som inte är tillräckligt näringsrik. Nu tar forskare fram en bättre välling av lokala produkter.

Publicerad
Enligt Världsbanken lider 70 procent av de moçambikiska barnen under 5 år av brist på A-vitamin.
Bild: iStock

I Moçambique lever över hälften av befolkningen under fattigdomsstrecket. Och nästan hälften av alla barn under fem år är kroniskt undernärd. Det är en av de högsta siffrorna i världen.

Livsmedelsforskaren Irene De Carvalho vid Universidade Eduardo Mondlane i huvudstaden Maputo arbetar med att ta fram en mer näringsrik välling. Hon berättar att undernäringen ofta uppstår när föräldrarna övergår från bröstmjölk till välling.

– På landsbygden tillagas vällingen vanligtvis av stärkelse baserad på spannmål, framför allt majs, rötter och knölar. Mödrarna blandar mjölet med vatten och kokar upp, något som gör att energitäthet och också vitaminer och mineraler minskar.

Blandningen sväller och blir dessutom för tjock för spädbarnen. För att få bättre konsistens spär mammorna ut den med mer vatten vilket gör att den förlorar än mer energi. Undernäringen yttrar sig framför allt i brist på järn, jod och vitamin A.

– Jag ville se om det var möjligt att minska undernäringen genom att använda våra lokala grödor på ett annat sätt.

Irene De Carvalho reste till provinsen Zambezia i mellersta delen av landet, där bönderna odlar stora mängder orange sötpotatis som är rik på vitamin A.

– Jag såg att bönderna odlade majs, sötpotatis, kassava och proteinrika bönor. Men befolkningen utnyttjar inte variationen. Många äter majs varje dag och säljer den övriga skörden.

Irene De Carvalho samlade in prover av olika grödor i Moçambique. Under 2011–15 satsar Sverige 248 miljoner kronor på forskning och högre utbildning i Moçambique, och eftersom hon har fått pengar från Sida för att doktorera i Sverige, analyserade hon proverna på Institutionen för livsmedelsteknik vid Lunds universitet. I Lund finns teknik och labbutrustning som hon inte har tillgång till hemma. Som referens köpte hennes forskargrupp också välling i Sverige.

Till sist lyckades Irene De Carvalho hitta rätt mjölblandning. Resultatet blev en ny välling, G-OFSP, framtagen av rostad vit kassava och orange sötpotatis. Den liknar en lokal rätt gjord på vit kassava som kallas för rale. Både denna och G-OFSP innehåller betakaroten, en antioxidant som är ett förstadium till A-vitamin. Betakaroten tenderar dock att försvinna när det utsätts för värme och syre. Men genom att råvarorna i G-OFSP rostas, så bevaras 88 procent av betakarotenet. Det var också den välling som flest personer i testpanelen, 60 procent, föredrog. Energitätheten var nästan dubbelt så hög som hos rale.

– G-OFSP gör det möjligt att ge barnen nästan hälften av det dagliga rekommenderade intaget av A-vitamin, säger Irene De Carvalho.

Amningen har ökat i stora delar av Afrika

Mellan 1995 och 2010 ökade amningen av barn på upp till sex månader från 35 till 47 procent i östra och södra Afrika. I västra och centrala Afrika ökade den från 12 till 28 procent under samma period. 

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor