Elektriskt fält kan rensa blodet

Publicerad
Ett oscillerande elektriskt fält (lila) separerar nanopartiklarna (gula) från blod (rött) och drar dem mot de små ringarna som omger chippets elektroder.

En ny ”sil” har utvecklats som kan separera nanopartiklar ur blodplasma. Silen är i själva verket ett chip med hundratals små elektroder, som genererar ett snabbt oscillerande elektriskt fält (15 000 Hz).

Verktyget, som skapats av ingenjörer vid University of California i San Diego, förväntas kunna användas för att snabbt skilja blod från medicindistribuerande nanopartiklar. Det skulle också kunna separera och återvinna nanopartiklar ur komplexa vätskor inom industrin och vid miljöanalyser. Ett viktigt genombrott är att chippet kan arbeta i den höga saltkoncentration som finns i blodplasma.

– Det är första exemplet på hur man kan isolera ett brett spektrum av nanopartiklar ur plasma, med ett minimum av störande ingrepp, säger Stuart Ibsen, forskarassistent vid Institutionen för nanoteknologi vid UC San Diego.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor