Lustfylld triptyk

Publicerad

Zoe Cormier är en vetenskapsjournalist med öppet sinne. Så är hon också en av grundarna till Guerilla science – ett gränsöverskridande projekt som bland annat arrangerat vetenskaps­happenings på rockfestivaler.

I Sex, droger och rock’n’roll dammsuger hon den forsk­ning som finns om vardera ämne, med fokus på neuro­vetenskap. Hon gläds åt att människans sexuella njutning är så mycket mer avancerad än de flesta djurs, i alla fall om man jämför kvinnans orgasm med andra arters honor, och förfasas över allt det lidande som skapats för att kuva människors lustar. Hon uppmärksammar drogers roll i vetenskapliga upptäckter – både som ögonöppnare och som studieobjekt som bidragit till förståelsen av hjärnan. Samtidigt pekar hon på drogernas negativa konsekvenser. Och hon gör en trumvirvel för musikens roll – i motsats till bilden av en ”evolutionär parasit” som vissa velat få den till.

Zoe Cormier skildrar forskare som individer med styrkor, svagheter och personliga motiv. Det bidrar till ett kritiskt perspektiv som är en av bokens många förtjänster.

 

Sex, droger och rock’n’roll

Zoe Cormier
Fri tanke 2016

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor