Kosmisk upptäcktsfärd ger perspektiv

Publicerad

Det är när vi ser vår planet utifrån som vi verkligen förstår dess värde. Det är det perspektivet Uppsalafysikern Ulf Danielsson anlägger när han tar sig an mänsklighetens påverkan på klimatet.

Han tar oss med på en upptäcktsfärd för att undersöka hur vi som mänsklighet har lärt oss allt mer om vindar och havsströmmar, temperaturer och livets utveckling – och så småningom hur vår planet är i jämförelse med andra.

Det är lätt att svepas med på resan, varv på varv kring vårt klot och sedan ut genom årmiljarder och ljusår. Landningen blir hård i vår egen tid, med dess ödesfrågor. Samtidigt finns tydliga tecken på plötsliga förändringar i förutsättningarna för livet under tidigare faser av jordens utveckling.

Vår civilisation utgör en så märkvärdigt liten del av den djupa tiden. Vi människor påverkar i högsta grad vår planet. Bokens budskap är att vi måste handskas med den förmågan på ett medvetet sätt. Det finns ingen reservplanet. 

Vårt klot så ömkligt litet

Ulf Danielsson
Fri tanke

Publicerad

Kosmos

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor