Ny färgskärm syns bra i solen

Göteborgsforskare har utvecklat en ny typ av energisnål, böjbar färgskärm som syns i solen. Hemligheten är en smart kombination av ledande plast och nanometertunna metallskikt. 

Publicerad
Det aktiva lagret som ger den nya skärmen dess färger är mindre än en mikrometer tunt.
Bild: Mats Tiborn, Chalmers tekniska högskola

Framtidens e-böcker kanske kan läsas med en ny, strömsnål teknik för elektroniskt papper som har utvecklats på Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

Till skillnad från de flesta färgskärmar som finns i dagens datorer och mobiler sänder den inte ut ljus. I stället reflekterar den ljuset i omgivningen på samma sätt som det elektroniska papper som används i läsplattor för e-böcker.

– Därför syns den också bra i solsken, säger Andreas Dahlin, forskare vid institutionen för kemi och kemiteknik på Chalmers tekniska högskola och delaktig i arbetet med den nya skärmen.

Skärmen bygger på så kallade plasmoner, ett fenomen som innebär att metaller med nanostrukturer förstärker ljus med en viss våglängd. I det här fallet har forskarna använt ett 20 nanometer tunt skikt av guld med massor av små hål. När det träffas av ljus lyser det i olika färger. Genom att variera tjockleken på ett lager aluminiumoxid under guldet kan forskarna styra färgen och har på så sätt kunnat skapa blå, röda och gröna pixlar.

– Precis som i vanliga skärmar kan vi då också skapa alla färger däremellan, säger Andreas Dahlin.

För att slå på och av de olika pixlarna används ledande plast. Plasten täcker ytan så att den blir svart. Men när en spänning läggs över plasten blir den genomskinlig så att färgen syns. Hålen i guldskiktet hjälper till att sprida ljuset så att färgerna förstärks.

En stor fördel är att tekniken är väldigt energisnål.

– Jämfört med en svartvit e-boksläsare krävs bara en tiondel så mycket ström, säger Andreas Dahlin.

Hittills har forskarna endast tillverkat ett fåtal pixlar, men de räknar med att tekniken kan skalas upp för att bygga stora skärmar, för exempelvis utomhusreklam. 

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor