Var Horus en tidig Jesus?

Enligt filmen Religulous (2008) av Bill Maher finns det tydliga paralleller mellan berättelsen om Jesus och andra antika myter – framför allt med den egyptiska guden Horus, som ska ha fötts av en jungfru, helat sjuka, väckt döda till liv, gått på vattnet, korsfästs, uppstått efter tre dagar med mera. Maher menar också att liknande paralleller finns till bland annat Mithras i Persien och Krishna. Hur starkt är forskningsstödet för sådana påståenden?

/Markus

Publicerad
Horus föddes av gudinnan Isis och var duktig på att bota sjukdomar.
Bild: Erich Lessing / IBL Bildbyrå

Det finns inte så många paralleller mellan Horus och Jesus som föreslås i filmen. Horus var son till guden Osiris och gudinnan Isis. Umgänget dem emellan komplicerades av att Osiris var död och Isis behövde använda magi för att väcka honom till liv för just detta tillfälle. Hur sexakten gick till berättas dock i klartext, så någon jungfrufödsel var det inte tal om.

Att Horus enligt myten skulle ha korsfästs eller återuppstått efter tre dagar finns inte heller direkta belägg för. Horus var en arketyp för att övervinna sjukdomar och hade därmed en stark koppling till helande, men det är inte samma sak som att han troddes hela sjuka eller uppväcka döda.

Vissa påstådda paralleller kommer från opålitliga källor, i andra fall omtolkas material för att passa in. Ett exempel på detta är hur en episod där Horus blir attackerad av en rival i öknen framställs som en parallell till att Jesus blev frestad i öknen. Utöver miljön har de två berättelserna inte mycket gemensamt.

Vad gäller Mithras och Krishna är bilden likartad: Vissa paralleller till Jesusberättelsen finns, men inte i den utsträckning som filmen vill göra gällande.

Även i Gamla Testamentet syns för övrigt tydliga influenser från tidigare religioner, såsom en historia i Gilgamesheposet, som berättar om hur världen ska svämmas över och hur en man får i uppdrag att bygga en båt för att bevara människor och djur.

/Anne Landborg, egyptolog, Uppsala universitet

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor