Europas växande mansproblem

Publicerad

Den rekordstora migrationen till Europa under 2015 påverkar könsbalansen, framför allt i Sverige, skriver den amerikanska statsvetaren Valerie Hudson i tidskriften Politico. Förra året var 70 procent av alla som sökte asyl i Sverige män. I vissa åldersgrupper var de ännu fler. Omkring 90 procent av alla ensamkommande var unga män/tonåringar som uppgav sig vara 16–17 år gamla. Omfattningen är så stor att Sverige nu har omkring 123 pojkar per 100 flickor i den åldern. Det är mer än könsgapet i Kina i samma åldersspann.

Valerie Hudson påpekar i boken Sex & world peace (Colombia university press 2012) att mansdominerade samhällen riskerar att bli mindre stabila samt mer kriminella och våldsamma, och menar att könsbalansen bland just unga vuxna är viktigast i detta hänseende. F&F har rapporterat om den växande maskuliniseringen av världen i allmänhet och Sverige i synnerhet tidigare (Nu är männen fler än kvinnorna, F&F 6/2015).

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor