Framgång föder mer framgång

Beror framgång enbart på skicklighet, eller kan tidigare framgångar påverka självkänslan och därmed ge ytterligare framgång? Svenska forskare har studerat jämspelta golfare för att komma fram till ett svar.

Publicerad
Ett bra självförtroende från tidigare tävlingar förbättrar prestationen på greenen, visar ny forskning.
Bild: Istock

Självförtroende är svårmätbart, och upprepade framgångar kan ju helt enkelt bero på skicklighet. Men nu har svenska forskare vid Uppsala universitet analyserat data från en professionell golftävling, herrarnas Europatour, för att undersöka om framgång föder framgång, eller om framgång enbart beror på skicklighet.

I Europatouren, som i regel spelas i fyra dagar, finns halvvägs in i tävlingen en kvalgräns som kallas The cut. Alla som ligger på plats 65 eller bättre får då fortsätta och har chans att vinna rätt stora summor prispengar. Spelarna som ligger strax över och under kvalgränsen efter två dagars spel skiljer sig ofta åt med ett enda slag. Genom att jämföra dessa nästan likvärdiga spelares utfall i nästa tävling redan veckan därpå så kan man se om känslan av framgång föder framgång.

Det visade sig att de som klarade sig precis över kvalgränsen spelade västentligt bättre veckan därpå än de som hamnade strax under, varför detta bör tolkas som att ett ökat självförtroende spelat in.

Resultaten visar alltså att en individs framtida prestationer förbättras av återkoppling som signalerar en god prestation, även i en situation där återkopplingen inte står i relation till prestationsskillnaden, skriver forskarna i Ekonomisk Debatt.

– Effekten är till och med starkare vid tävlingar med stora prissummor, då det står mycket på spel, säger Olof Rosenqvist, som är forskare i nationalekonomi vid Uppsala universitet.

– Våra data visar även att detta gäller åt båda hållen – dåliga resultat påverkar även nästa tävling negativt.

Analysen bygger på 189 tävlingspar i golf under perioden 2000–2012.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor