Roboten James lär sig att hålla koll vid baren

En utmaning vid utvecklingen av en bartenderrobot har visat sig vara att lära roboten att minnas gästerna.

Publicerad
Bartenderroboten James får en kurs i mänskligt kroppsspråk.
Bild: Fortiss GmbH

En robot som serverar drinkar måste kunna mer än att bara analysera och hantera beställningar. I ett EU-projekt lär därför forskare från Storbritannien, Grekland och Tyskland bartenderroboten James att samspela med kunder i baren.

Genom att låta försökspersoner agera James bakom en dataskärm, ungefär som man styr en spelfigur i ett dataspel, kunde de studera hur olika kunder beter sig vid bardisken via James kameraögon.

Det visade sig bland annat att en robot och en människa reagerar olika när gästen tillfälligt försvinner ur sikte. En människa förstår att kunden finns kvar, och fortsätter ta emot beställningen, medan roboten börjar om från början. Att lära James sådana enkla knep är ett första steg mot att göra honom till en bättre bartender. Kunskapen kan även tillämpas på andra sociala robotar menar forskarna.

Publicerad

Teknik

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor