Bli inte lurad!

Publicerad

Nej, säkerheten kan aldrig bli 100 procent – och risken kan inte vara noll. Vi är ju bara människor, alltså aldrig felfria. Att hävda något annat är lögn. Det är mycket som kan bli lögn med statistik, och ju mindre vi kan, desto lättare blir vi lurade, eller åtminstone manipulerade av diverse sifferövningar.

Det finns många exempel i boken, kanske inte på ett medvetet lurendrejeri, men på försök till förskönande fakta, bristande logik eller helt enkelt fel uppgifter. Många exempel kommer från massmedier, och journalister är nog inte så ofta mästare på matte. Men som tur är så går det att förkovra sig genom att till exempel läsa den här boken, som på ett populärt sätt tar sig an uppgiften att åtminstone synliggöra de mest påtagliga tankefällorna. För siffror finns överallt, och ju mer evidens som krävs, desto mer redovisas med statistik och uttrycks i form av sannolikhet.

Det är viktigt att kunna skilja mellan medelinkomst och medianinkomst, göra några kanske något svårare matteövningar och på köpet få reda på några möjligen mindre nyttiga men roliga siffror. Som att det räcker med 23 personer för att chansen att två av dem fyller år samma dag blir 50 procent.

100 procent finns inte

Allan Gut
Fri tanke

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor