Falken har landat … och exploderat

Det privata rymdföretaget SpaceX lyckades sända sin största rymdraket, Falcon 9 1.1, upp i rymden – och sedan landa den på en flytande plattform i Stilla havet. Men bara några sekunder senare tappade raketen balansen och exploderade.

Publicerad
Raketen Falcon 9 1.1 landar på en plattform i Stilla havet. Men några sekunder efter att bilden är tagen så exploderar den.
Bild: SpaceX

Den 17 januari bar Falconraketen upp satelliten Jason-3, som ska övervaka havsnivåerna i världshaven. Vid sidan av det kommersiella uppdraget skulle SpaceX även försöka landa det första raketsteget på jorden igen. Målet är att i framtiden kunna återanvända raketsteget, så att rymduppskjutningar ska bli billigare.

Falconraketen är den största som finns på världsmarknaden i dag. Den har till stor del utvecklats med privata medel, men även med stöd från den amerikanska staten. Bakom företaget finns multimiljardären Elon Musk, en känd rymdentusiast – och grundare av elbilsföretaget Tesla.

Efter flera missöden lyckades SpaceX i december förra året att landa raketens första steg. Men det skedde då på fast mark i Florida. Den senaste – och misslyckade – landningen utspelade sig i stället på en flytande landningsplats,som inte är större än en fotbollsplan, mitt på en stormig ocean.

– Det är ingen i dag som tvivlar på att det kommer att gå att landa. Sedan gäller det att visa att raketen även kan komma upp igen, säger Olle Norberg, svenska Rymdstyrelsens generaldirektör.

Han påpekar att den viktigaste lärdomen från SpaceX är att det nu finns en stark utmanare på världsmarknaden. Den är också lönsam, eftersom det i USA finns en stor, inte bara kommersiell utan även militär, marknad för satelliter.

– Vi i Europa måste förhålla oss till detta. Därför satsar vi på en ny europeisk bärraket, Ariane 6, som bör stå klar 2020. Med ett nytt industriellt upplägg ska vi kunna halvera uppsändningskostnaderna, genom att kapa mellanleden och bygga billigare med ny teknik. Om vi klarar det så blir vi konkurrensmässiga gentemot Falcon, säger Olle Norberg.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor