Handske hittar tumörer i bröstet

En ny supertunn och mjuk trycksensor som sätts på handen skulle kunna bli ett bekvämare alternativ till traditionell mammografi.

Publicerad
Tryckkänsliga nanofibrer gör det möjligt att med mycket stor noggrannhet analysera runda och mjuka föremål. Även små tumörer kan upptäckas, eftersom de är lite hårdare än övrig vävnad.
Bild: Someya Laboratory

Obekväma mammografiundersökningar med hårda röntgenapparater kan i framtiden ersättas av en mjukare metod. Detta tack vare en ny sorts trycksensor som utvecklats av forskare vid Tokyos universitet i Japan och Harvard i USA. Läkaren eller sköterskan som undersöker bröstet sätter trycksensorn ungefär som en vante på handen. Sensorn mäter sedan hur bröstet deformeras under handens lätta tryck och kan på så vis upptäcka cancerogena knölar som är styvare än omgivande vävnad.

– Vi har utvecklat en sensor som kan mäta tryckfördelning på runda former med så liten radie som 80 mikrometer. Det gör att vi noggrant kan kontrollera tryck även på mjuka objekt, säger professor Takao Someya vid Tokyos universitet.

Den nya trycksensorn är cirka åtta mikrometer tunn, böjbar, genomskinlig och kan mäta trycket i 144 punkter samtidigt. Den består av transistorer och elektriska switchar tillverkade av organiska material i kombination med tryckkänsliga nanofibrer.

De mellan 300 och 700 nanometer tunna fibrerna består av kolnanorör och grafen i en elastisk polymer. Fibrerna flätas sedan ihop till den superflexibla sensorn.

I Sveriges kallas alla kvinnor mellan 40 och 74 år regelbundet till mammografiundersökningar. Syftet är att upptäcka eventuell bröstcancer i tid. Mammografin är dock ifrågasatt, bland annat för att det finns risk för att bröstcancer diagnostiseras och behandlas i onödan. Många kvinnor uteblir också från undersökningarna, som av vissa upplevs som besvärliga.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor