Hur kommer nyttiga bakterier till tarmarna?

Den ogästvänliga miljön i magen dödar en stor del av de farliga bakterier vi får i oss, men borde väl även döda de goda bakterierna? Hur mycket av bakterierna från probiotisk mat, såsom surkål och fil, eller från kosttillskott med probiotika överlever egentligen?

/Johan Grönund

Publicerad
Hur pigga bakterierna än är i probiotisk föda, så dör de flesta i magen.
Bild: Istock

Det har visat sig att man måste konsumera ett mycket stort antal bakterier, troligen mer än en miljard, för att en tillräcklig mängd ska överleva passagen genom den sura miljön i magsäcken till tunntarmen för att kunna ha en effekt. Magsäcken är verkligen en ogästvänlig miljö för bakterierna, med ett pH-värde som kan gå ända ner mot 2. I tarmarna ligger pH i stället kring 7–8.

Genom tarmkanalen passerar de probiotiska bakterierna dock snabbt – ytterst få, om ens några, etablerar sig i tarmen – och det är ju producentens smala lycka. För att uppnå önskad effekt behöver du därför konsumera sådana produkter mer eller mindre dagligen.

Ett problem i sammanhanget är att det är svårt att veta hur mycket probiotiska bakterier man får i sig, eftersom det är en levande kultur som kan minska beroende på hur länge och under vilka förhållanden varan lagras.

Att probiotiska livsmedel är näringsrika och nyttiga är dock de flesta överens om. Ett förslag är att variera intaget av dem, eftersom tarmfloran ska innehålla ett stort antal olika nyttiga bakterier. Man ska prioritera mång­falden – inte vara enfaldig.

/Elisabeth Norin, mikro­biolog, Karolinska institutet och Karlstads universitet

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor