Kunskap & passion

Publicerad

Denis Diderot är känd som redaktör för den franska Encyklopedin och centralfigur i 1700-talets upplysning. Han skrev dramer, essäer, filosofiska verk, politiska och lärda texter, brev, och hundratals encyklopediartiklar. Bekymrad far, översvallande av kärlek till enda dottern Angélique (hans tre andra barn dog tidigt). Vän (och ovän) med Rousseau, Voltaire och seklets alla stora. Rådgivare åt Katarina II av Ryssland. Älskare, till hustrun Anne-Toinette, Sophie Volland, Jeanne de Maux och några till. Mot slaveriet, förespråkade mänskliga rättigheter, ifrågasatte makten, jagades av censuren. Profet, som förutsåg evolutionen, älskade teknik och hantverk, och trodde att kunskap skulle göra människan fri. Alltid kärleksfull, alltid upprörd över orättvisor.

Om Diderot fanns inte mycket på svenska. Nu har vi en glänsande biografi av Jacques Attali, fransk ekonom, författare, en gång rådgivare åt president Mitterrand, och på många sätt en Diderots like i vår tid. Den visar att kunskap är en oskiljaktig del av livet – och en outsinlig källa till passion.

Diderot. Tänkandets lycka

Jacques Attali
Fri tanke

F&F söker en redaktör

Jobba på Forskning & Framsteg

Vi söker en redaktör för Tiktok, Youtube och Instagram.

Läs mer här!

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 nummer om året och dagliga nyheter på webben med vetenskapligt grundad kunskap.

Beställ idag
Publicerad

Samhälle & kultur

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor