Ny inblick i dödligt möte

Befolkningen i en region i dagens USA minskade med nästan nio tiondelar i mötet med de europeiska kolonisatörerna.

Publicerad
Handel mellan nederländska köpmän och ursprungsbefolkning på den amerikanska östkusten på 1600-talet.
Bild: iStock

En analys av 18 byar i en region i New Mexico ger en konkret bild av det förödande mötet mellan européer och ursprungsbefolkning under koloniseringen. På bara 60 år minskade befolkningen från omkring 6500 personer till färre än 900. Beräkningarna utgår från såväl samtida källor som dagens arkeologiska analyser, och visar alltså att över 85 procent av befolkningen dog mellan 1620 och 1680.

De första dokumenterade kontakterna mellan européer och lokalbefolkning i Jemez-provinsen i norra New Mexico skedde år 1541. Men den kraftiga avfolkningen dröjde tills franciskanska missionärer etablerade sig i regionen runt 1620. Troligen orsakades befolkningsminskningen av en kombination av epidemier, våld och svält.

Forskarna har även sett spår av omfattade skogsbränder i samband med den massiva avfolkningen. Folkminskningen innebar förmodligen att fält växte igen och skogar bredde ut sig, vilket resulterade i återkommande skogsbränder – en fråga som leder över till debatten om hur människan påverkat klimatet under en längre tid.

Resultaten är publicerade i Pnas.

 

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor