Vår jord har fått fyra nya grundämnen

Efter noggrann granskning har fyra ämnen blivit godkända. Nu måste de namnges inom sex månader.

Publicerad
De fyra nu officiellt godkända ämnena – ununtrium (113), ununpentium (115), ununseptium (117) och ununoctium (118) – får snart lämna sina provisoriska namn därhän.

Fyra luckor i det periodiska systemet har nu blivit fyllda med nya grundämnen, som nyligen godkändes av den internationella kemiunionen IUPAC. Ämnena, med atomnumren 113, 115, 117 och 118, är de tyngsta medlemmarna av bor- och kvävegruppen samt halogenerna och ädelgaserna. Därmed är den sjunde raden i det periodiska systemet komplett.

För att ta fram ett nytt grundämne låter forskarna två lättare ämnen krocka med varandra, och följer sedan sönderfallet av det supertunga ämnet som skapas vid krocken. Inget av dessa ämnen är stabila, alla är radioaktiva och sönderfaller med en halveringstid på upp till en halv sekund.

Experimentgrupper i USA och Ryssland får nu dela på äran för att ha upptäckt 115, 117 och 118. Även svenska forskare från Lund deltog i upptäckten av grundämnet 115. Ämnet med atomnummer 113 kom till i experiment i Japan, och är därmed det första som har sitt ursprung i Asien. Nu får de ryska, amerikanska och japanska forskarna sex månader på sig för att namnge sina nya skapelser.

 

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor