Förlamade Ian jammar på gitarren

Publicerad
Med tankens kraft kan Ian Burkhart styra muskler i sina fingrar via en dator.
Bild: Ohio State University Wexner Medical Center/ Batelle

Amerikanen Ian Burkhart, 24, bröt nacken vid en dykolycka för sex år sedan och blev förlamad nedanför axlarna. Men nu kan han öppna och stänga högerhanden, hälla upp innehållet från en flaska, plocka upp föremål, och till och med spela Guitar Hero på datorn.

– Den första gången jag kunde röra handen var en stor chock, säger Ian Burkhart i en inspelad intervju.

Kirurger i USA opererade in 96 mikroelektroder i en del av hans hjärnbark som kontrollerar viljestyrda rörelser. En dator programmerad för att tolka motorbarkens elektriska aktivitet skickar impulser till ett armband med elektroder som styr handens olika muskler.

Ian tränade upp till tre gånger i veckan i över ett år för att lära sig använda tekniken, som delvis överbryggar hans kapade nervtrådar.

Det finns liknande system som registrerar hjärnans aktivitet via elektroder på utsidan av huvudet. Ians inopererade elektroder fångar upp mer information, vilket ger betydligt bättre finmotorik, enligt en rapport i tidskriften Nature.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor