Kan man lita på magkänslan?

När jag har svårt att välja mellan olika alternativ slutar det ofta med att jag ”går på magkänsla”. Men vad innebär det egentligen? Det är förstås inte med magen jag fattar beslutet.

/Alexander

Publicerad

Bild: iStock

Vi tar beslut med hjälp av två olika typer av kognitiva processer. Den ena typen involverar långsamma och medvetna reflektioner om olika handlingsalternativs för- och nackdelar. Den andra typen av processer involverar mindre medveten reflektion, är snabbare och bygger på associationer till en stor mängd tidigare konkreta situationer som vi har varit i, inklusive våra känslomässiga reaktioner på dessa situationer. Det är i allmänhet denna typ av process vi beskriver som att ”gå på magkänslan”.

Magkänslan är ofta en snabb och rimlig vägledning till ett bra beslut. Vi använder den nog ofta i en mängd vardagliga och mindre viktiga beslut, men ibland även för viktigare avgöranden. När de medvetna reflektionerna inte förmår att särskilja mellan hur bra två alternativ är, blir det ofta magkänslan som får fälla avgörandet.

Att magkänslan inkluderar associationer och känslomässiga reaktioner är i många fall en god vägledning, men det kan också distrahera och leda fel om känsloassociationerna i grunden är irrelevanta för beslutsproblemet.

/Peter Juslin, professor i kognitionspsykologi, Uppsala universitet

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor