Vältajmad träning stärker minnet

Här är ett trick för bättre inlärning: plugga, vänta i fyra timmar och ta sedan ett pulshöjande träningspass.

Publicerad
Spinning under 35 minuter hjälper hjärnan att lagra minnen – om träningen kommer fyra timmar efter inlärningstillfället.
Bild: Istockphoto

Fysisk träning hjälper hjärnan att lagra nya kunskaper – om den sker i rätt tid. Det visar ett experiment där 72 nederländska studenter fick sitta framför en datorskärm och se närmare hundra föremål (en apelsin, en boll, en banan etcetera) dyka upp på en av sex möjliga positioner. Uppgiften var att minnas på vilken position de sett vart och ett av föremålen.

Direkt efteråt fick en tredjedel av studenterna träna pulshöjande spinning. En tredjedel väntade med träningen i fyra timmar, och en tredjedel tränade inte alls. Två dagar senare fick studenterna göra ett minnestest.

– Resultaten blev nästan 10 procent bättre för dem som tränade efter fyra timmar, jämfört med de andra grupperna, säger Guillén Fernández, professor i kognitiv neurovetenskap vid Radboud universiteit i Nederländerna.

Djurförsök har tidigare visat att dopamin, noradrenalin och liknande signalämnen hjälper hjärnan att lagra minnen. Fysisk aktivitet höjer halten av dessa ämnen.

Guillén Fernández och hans medarbetare anser att den nya studien är relevant för skolan.

– Det kan vara bra att ha gymnastik några timmar efter en lektion med intensiv inlärning, säger Guillén Fernández.

Resultaten är publicerade i tidskriften Current Biology.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor