Fetmakirurgi kan leda till för tidigt födda barn

Gravida kvinnor som genomgått en magsäcksoperation mot fetma löper ökad risk för att föda för tidigt, enligt en svensk studie.

Publicerad
Risken att ett barn föds för tidigt ökar om mamman tidigare har genomgått en magsäcksoperation mot fetma.
Bild: Istock

Feta kvinnor som väntar barn drabbas av fler komplikationer än andra. Bland annat ökar risken för att barnet föds för tidigt. Men det mest effektiva ingreppet mot fetma – en magsäcksoperation – löser inte det problemet.

– Tvärtom ser vi att risken blir något högre, säger Ingmar Näslund, kirurg och överläkare vid Universitetssjukhuset i Örebro.

Antalet magsäcksopererade kvinnor i fertil ålder har ökat kraftigt de senaste tjugo åren. Ingmar Näslund och hans medarbetare har gått igenom register med nästan 2 000 barn födda av kvinnor efter en fetmaoperation. Som jämförelse använde de barn till kvinnor som inte blivit opererade, och som under graviditeten var lika feta som de opererade kvinnorna var före sin operation.

Bland jämförelsekvinnorna födde 6,8 procent för tidigt (före vecka 37). Motsvarande andel för de opererade kvinnorna var 8,4 procent, enligt en rapport i tidskriften NEJM.

Forskarna anser att magsäcksopererade kvinnor som väntar barn bör få särskild omsorg med extra ultraljud och råd om kosttillskott som behövs efter en fetmaoperation.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor