Låt det tragiska som har hänt göra oss bättre

Publicerad
Har du tankar och idéer om det du just läst? Mejla mig! patrik.hadenius@fof.se

Det rätta ordet är skandal, sade Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning. Det var i samband med att Sten Heckschers presenterade sin utredning av fallet Paolo Macchiarini.

Jag håller med om att det är en skandal. Under september har hittills fyra utredningar presenterats, som alla visar på allvarliga brister på Karolinska sjukhuset och Karolinska institutet, samt på grovt forskningsfusk och oförlåtligt slarv.

Ansvar har också utkrävts. Bland annat har den tidigare rektorn vid KI, Harriet Wallberg, tvingats avgå som universitetskansler. Det var Harriet Wallberg som var ytterst ansvarig för rekryteringen av Paolo Macchiarini. Harriet Wallberg är också ordförande för den stiftelse som ger ut Forskning & Framsteg.

Även om styrelsen inte har något med våra artiklar eller publiceringar att göra, så är det läge att vara självkritisk.

Forskning & Framsteg deltog i hyllandet av den så kallade stjärnkirurgen. Vi publicerade 2012 och 2013 artiklar som nu med facit i hand visar sig vara felaktiga. Vi vet nu att det fanns information, och anklagelser, som var ytterst bestickande. Vi blev förda bakom ljuset av den trovärdighet som normalt ges av en vetenskaplig publicering i ansedda tidskrifter.

Som Sten Heckscher sade i SVT:s Aktuellt samma dag som utredningen presenterades: Det bästa sättet att ta ansvar är inte alltid att avgå eller tvingas lämna sin post. Ibland är det bättre om man tillåts ta konsekvenserna genom att åtgärda problemet och därigenom minska risken för att det uppstår igen.

Forskning & Framsteg kommer att ta ansvar genom att fortsätta rapportera om forskning och forskningens villkor. Vi kommer att anstränga oss ytterligare för att granska forskarnas resultat – i synnerhet när de är så uppseendeväckande som i fallet med Macchiarinis plaststrupar.

Min övertygelse är att vi har lärt oss mer än vi redan kunde om hur systemet fungerar, hur det kan fallera och hur det går att manipulera. Det är tragiskt att priset för denna nyvunna lärdom har varit så orimligt högt.

Missa inte!

Under en period i början av 1900-talet ansåg läkare att omoraliskt sexuellt umgänge kunde skada prostatan, vilket i sin tur kunde leda till psykiska problem. Läs artikeln här!

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor