Nytt öra mot vår jordliknande grannplanet

Ännu ett radioteleskop läggs till i det stora projekt som ska lyssna efter utomjordiska civilisationer. Astronomerna börjar med att rikta det mot den nyupptäckta planet som kretsar kring solens närmaste stjärna.

Publicerad
Nu har Parkes-teleskopet i Australien riktats mot Proxima b, en planet vid vår närmaste grannstjärna.
Bild: Shaun Amy.

Nyligen upptäcktes en planet som skulle kunna likna jorden i omloppsbana kring vår närmaste grannstjärna, Proxima centauri. Planeten kallas Proxima b, och befinner sig lagom långt från sin stjärna för att kunna ha flytande vatten – och därmed förutsättningar för liv. När observationstid på ett tredje teleskop nu lades till i det ambitiösa observationsprogrammet Breakthrough listen vände forskarna det mot Proxima b.

Astronomen Erik Zackrisson tycker att det är ett givet val:

– Eftersom Proxima b är den närmaste exoplaneten av ungefär jordens storlek som skulle kunna ha flytande vatten på ytan, så är den ett uppenbart mål för signalspaning. Oddsen för att uppfånga signaler från Proxima b är knappast lysande, men om man inte ens försöker är sannolikheten noll.

Forskningsprogrammet är ett initiativ av den ryska entreprenören Jurij Milner och hans fru Julia Milner. Under tio år ska en ansenlig del av observationstiden från flera stora radioteleskop användas till att utforska en stor del av himlen. Det är inte bara närliggande stjärnsystem som studeras, utan också avlägsna galaxer.

Men är det verkligen rimligt att ägna så mycket resurser åt att söka efter signaler från utomjordingar? Erik Zackrisson menar att det inte är något slöseri med observationstid:

– Samtidigt som Parkes-teleskopet letar efter utomjordiskt liv så letar det också efter exempelvis så kallade radioblixtar. Det är millisekund-korta utbrott av radiostrålning som man känt till i ett decennium, men fortfarande inte förstår hur de uppstår. Detta är ett mycket hett fält inom radioastronomi just nu, så oavsett hur det går med sökandet efter liv på andra planeter så kommer man att lära sig nya saker om rymden under projektets gång.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor