Sockerskatt kan rädda liv

 

Publicerad
Mängden socker i en halv liter läsk motsvarar 16 sockerbitar.
Bild: Istock

Mexiko har stigit till världstoppen när det gäller såväl läskdrickande som fetma och diabetes typ 2. För att vända utvecklingen införde landets regering år 2014 en tioprocentig skatt på sockrade drycker.

Nu har amerikanska forskare analyserat skattens troliga hälsoeffekter fram till år 2022. Med utgångspunkt i att konsumtionen av sockrade drycker fallit med drygt 10 procent, kom forskarna fram till att antalet människor som kommer att få diabetes typ 2 sannolikt minskar med närmare 190 000 under perioden. Beräkningarna visar också att drygt 20 000 kan slippa att drabbas av stroke eller hjärtinfarkt, och att nästan lika många undviker att dö i förtid.

Forskarna har anpassat en datormodell från USA till mexikanska förhållanden. Skatten kan sänka Mexikos utgifter för sjukvård med nästan nio miljarder kronor, enligt beräkningar publicerade i tidskriften Plos Medicine.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor