Bild: Reuters / Mike Segar

LITTERATUR: För den blottade avgrunden

Årets Nobelpris i litteratur går till den japansk-brittiske författaren Kazuo Ishiguro (f. 1954), ”som i romaner med stark känslomässig verkan har blottat avgrunden under vår skenbara hemhörighet i världen”.

Litteraturpristagaren är född i Japan men har vuxit upp i Storbritannien. Sedan debutromanen 1982, A pale view of hills, har han varit heltidsförfattare. Hans författarskap berör teman som minne, tid och självbedrägeri. Förutom sina åtta romaner har han skrivit manus för film och tv.

– Personligen blev jag mycket glad över att Kazuo Ishiguro får priset, säger Bo G. Ekelund, som är docent i engelskspråkig litteratur vid Engelska institutionen på Stockholms universitet. Jag gillar verkligen hans böcker, det är ett litterärt betydelsefullt och mångbottnat författarskap.

Vilken bok ska man börja med?

The remains of the day (1989) eller Never let me go (2005). Båda etablerar en intressant spänning mellan berättarröst och läsare. Och båda är lysande historier om historiska och moraliska frågor, där läsaren efter hand inser att berättarrösten inte berättar allt.

Även bra på bio

Romanen The remains of the day filmatiserades 1993 och fick den svenska titeln Återstoden av dagen.

Nobelpris 2017 litteratur

Kazuo Ishiguro

”… som i romaner med stark känslomässig verkan har blottat avgrunden under vår skenbara hemhörighet i världen.”

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor