Svensk forskare om vår tids ödesfråga – smarta maskiner (2 av 2)

Publicerad

Nick Bostrom är filosofen som lämnade Sverige och prickarna över ö för att bli en av världens mest inflytelserika tänkare kring artificiell intelligens. I boken Superintelligens sammanfattar han tankespåren kring vilka risker det kan föra med sig om människan skulle få konkurrens – och överträffas – av en tankeförmåga som är mycket större än vår.

Boken är mycket tät och informationsrik. Nick Bostrom skriver uttryckligen för en yngre version av honom själv, vilket förutsätter en viss uppsättning förkunskaper. En läsare som är bekant med det högteknologiska landskapet kommer att finna en mycket läsbar bok, men för den som är lite mindre påläst bjuder den stort tuggmotstånd.

En invändning som ligger nära till hands är att de riktigt långtgående scenarier som beskrivs i boken kanske inte ens är tekniskt möjliga. Det vet vi inte ännu. Poängen Nick Bostrom för fram är att det är bättre att tänka igenom möjligheterna än att stå oförberedd den dag någon av dem visar sig bli verklighet. Boken avslutas med några tankar om vilka verktyg som står till buds för att utforma en policy kring forskning och utveckling av maskinintelligens.

Att boken har blivit en bästsäljare säger att det här är tankar som ligger i tiden. Den som verkligen vill sätta sig in i tankegångarna bortom rubrikerna om att ”robotarna tar över” och ”AI kan snart göra ditt jobb” behöver läsa Superintelligens

Superintelligens: vägar, faror, strategier

Nick Bostrom
Fri Tanke förlag

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor