Hård slutstrid i julkalendern

Publicerad

F&F:s julkalender blev även denna gång en nagelbitare ända in på upploppet. När det var dags för den sista ordnöten började svaren strömma in efter bara några minuter. Ledtråd nummer ett visade sig dock vara extra knepig: ”För 700 år sedan var det en rävs, men snart fick även människor.” Trots många förslag, till exempel pest, lya och list, var det ingen som listade ut det rätta ordet. Det kom först efter ledtråd nummer två: ”I dag finns det drygt 100 personer med detta efternamn. Vi kallar en av dem journalist.” Ett antal personer listade ut att det måste röra sig om namnet Unge, som Vi-krönikören Ingemar Unge bär – och som numera används även för att tala om människobarn. Den som på sammanlagt kortast tid svarade rätt på detta ord och även de tre föregående var Kjell Niemi. Han vinner en lyxweekend i herrgårdsmiljö för två personer. F&F gratulerar till vinsten!

1 | Vem är du?

– Jag är en nypensionerad radiolog i Skellefteå, men ursprungligen tornedaling från Pajala.

2 | Hur gjorde du för att hitta rätt svar?

– Det främsta arbetsredskapet är Google; i enstaka fall Nationalencyklopedin och ordböcker – samt gärna någon likasinnad att bolla hugskott med. Men sökningar på nätet ger sällan napp på de första ledtrådarna, så det blir till att skumma igenom ett flertal texter. Jag vacklade till exempel fram genom fornsvenskan i Västmannalagen, men utan att hitta ”fall”.

Redaktionen gratulerar även följande personer, som svarat rätt på alla fyra ord och med lottens hjälp vunnit varsin ryggsäck: Gunilla Gålne, Magnus Månson, Nina Söderström, Anna Norberg och Bengt Molin.

Dessutom har följande personer svarat rätt på minst ett av orden och vunnit utlottningen av varsin termos: Håkan Strandner, Annika Frantz, Henrik Wallensten, Mats Olsson och Charlotta Lindström.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor