Försök inte sova mer än du behöver

Det är så kul att vara vaken. Måste jag sova mer än 6,5 timmar?

/Christina Björk, 78 år

Publicerad
Att sova sig trött Personer som klarar sig bra med kort nattsömn riskerar att få sömnstörningar om de försöker sova längre.
Bild: iStock

De flesta personer behöver sova minst sju timmar för att klara dagen utan några kognitiva nedsättningar eller perioder med stark trötthet. Vidare finns ett samband som visar att de flesta sover mindre med ökad ålder. När man ska avgöra hur mycket sömn man behöver ska man utgå från hur man fungerar dagtid. Om du känner dig pigg under dagen efter 6,5 timmars sömn så finns det inget som säger att du bör sova mer.

Det bästa man kan göra för att få en hälsosam sömn är att vara ute ett par timmar under dagen, vara aktiv och inte oroa sig för sin sömn. Är man en kortsovare eller har svårt att sova mer än sex till sju timmar är det viktigt att acceptera detta och vara nöjd med den sömn man får. Att försöka sova mer än vad man är gjord för kan skapa onödig stress, vilket i sin tur kan leda till sömnproblem. Slutligen vill jag säga grattis till dig, Christina, du verkar njuta av livet och vara en av de personer som klarar dig bra på lite mindre sömn.

/John Axelsson, professor i sömnforskning, Stressforskningsinstitutet

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor