Djupdykning i förarlös framtid

Publicerad

Framtidens bilar har varken ratt eller gaspedal. Det tror i alla fall sökjätten Google, taxibolaget Uber och de flesta av världens biltillverkare som utvecklar förarlösa bilar. Tester pågår på många håll. I höst släpper till exempel Volvo ut 100 självkörande bilar i en avgränsad del av Göteborgstrafiken (F&F 3/2017). Men vad innebär den förarlösa framtiden? Och när kommer den?

För den som är intresserad av dessa frågor kan jag rekommendera Driverless. Författarna förklarar pedagogiskt hur bilar med hjälp av sensorer och artificiell intelligens kan lära sig att skilja mellan ett barn och en kartong på vägen.

Man måste inte vara tekniknörd för att hänga med i svängarna. Även om tekniken är i fokus finns även fascinerande avsnitt om tidiga visioner om automatiska bilar.

Boken är i grunden optimistisk, men väjer inte för de hinder som kan sätta stopp för utvecklingen, till exempel ansvarsfrågor, hackerattacker och programvara som slutar att fungera mitt på motorvägen.

Driverless

Hod Lipson och Melba Kurman
MIT Press

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor