En sightseeingtur i kartornas värld

Publicerad

Detta är en verklig coffee table-bok om historiska kartor – en foliant som man kan bläddra i, läsa här och var, begrunda bilderna och så vidare. Boken handlar om ett antal historiska kartor, och Jerry Brotton, som är professor i renässanshistoria vid Londons universitet, förklarar deras tillkomst samt berättar om detaljer och tekniker.

Ämnet kan tyckas smalt. Men hur mycket information om världsbild och samhällssyn ryms inte i en karta? Den första Amerikakartan från 1507 är till exempel förbluffande detaljerad i vissa avseenden, men extremt vidlyftig och fantasifull i andra.

Boken börjar med Ptolemaios världskarta från antiken – som är fascinerande exakt vad gäller sydöstra Europa och främre Asien – och slutar med Google Earth. Det ryms en hel del däremellan.

Fantastiska kartor

Jerry Brotton
Fischer & co

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor