Sensationell fisk i grotta

Färglösa fiskar med pyttesmå ögon har upptäckts i ett underjordiskt sjösystem i Tyskland. Det är första gången som grottfiskar hittas i Europa.

Publicerad
Den nyupptäckta fisken kallas än så länge för grottgrönling, och är den enda kända grottlevande fiskarten i Europa. Fisken på bilden är en hanne som är ungefär åtta centimeter lång.
Bild: Paul Hobson / NPL

I södra Tyskland passerar floden Donau ett svårtillgängligt grottsystem. För ungefär två år sedan lyckades ett dykarteam ta sig fram till en 

I södra Tyskland passerar floden Donau ett svårtillgängligt grottsystem. För ungefär två år sedan lyckades ett dykarteam ta sig fram till en underjordisk sjö belägen 500 meter in i grottsystemet. Dykarna upptäckte att det fanns fiskar där. De fotograferade fiskarna och visade bilderna för tyska forskare, som blev förvånade – fiskar anpassade till ett liv i grottsjöar har aldrig tidigare hittats i Europa. Det är dessutom det allra nordligaste beståndet av grottfiskar på jorden.

Dykarteamet som hittade fisken har gjort ytterligare 15 expeditioner i grottsystemet. De har lyckats fånga fem levande fiskar, som nu har undersökts av de tyska forskarna.

Fisken liknar grönlingen, en sötvattensfisk som finns på många håll i Europa, inklusive Donau. Men den grottlevande varianten saknar pigmentering, har ovanligt små ögon och extra långa känselspröt runt munnen – typiska anpassningar till ett liv i grottsjöars eviga mörker.

Grottsystemet som fiskarnas bor i blev tillgängligt för ungefär 20 000 år sedan, i samband med att inlandsisen smälte bort i området. Grottfiskarnas speciella anpassningar till sin miljö måste alltså ha skett efter det, vilket innebär att evolutionen har varit ovanligt snabb i detta fall, menar forskarna.

Fisken är inte namngiven än. Det kräver en fullständig artbeskrivning, som i sin tur kräver ett större underlag än de fem infångade fiskarna.

 – För tillfället kallar vi den helt enkelt ”grottgrönling”. Det är möjligt att vi kommer att ge den ett eget artnamn i framtiden, men det är ett pågående arbete, säger Jasminca Behrmann-Godel, fiskekolog vid Universität Konstanz i Tyskland.

Hon är en av forskarna bakom upptäckten, som har publicerats i Current biology.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor